Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζαν πρωτίστως δημοσκοπικά προβλήματα, με τη σταδιακή υποχώρηση των ποσοστών τους. Πλέον, όμως, καλούνται να διαχειριστούν και κρίσιμες πολιτικές «τρικυμίες», καθώς οι εντάσεις στο εσωτερικό τους είναι ορατές, διαμορφώνοντας ένα άκρως ρευστό σκηνικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. παραμένει πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά, έχει να αντιμετωπίσει τρία κρίσιμα «αγκάθια»:
Πρώτον, το βαρύ κλίμα στην Κ.Ο., το οποίο παρά τη θετική έκβαση της συνεδρίασης της Παρασκευής μένει να αποδειχθεί εάν είναι μόνιμα ανατάξιμο. Ο κατευνασμός όσων βουλευτών δεν υπουργοποιήθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό δεν είναι εύκολο έργο, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό «παράθυρο» για νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από τις προσεχείς εκλογές. Επίσης, η υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. προκαλεί πρόσθετο «εκνευρισμό», καθώς επιτείνει τους φόβους τους για μη επανεκλογή στην επόμενη Βουλή.
Δεύτερον, το ρήγμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά παραμένει απολύτως ενεργό.
Τρίτον, έχει πυροδοτηθεί έντονη «δελφινολογία», παρότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σαφής στη θέση ότι θα ηγηθεί της Ν.Δ. στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ και η τοποθέτηση του Κωστή Χατζηδάκη σε θέση αντιπροέδρου δεν επιχειρήθηκε με πρόθεση απονομής «χρίσματος» ενόψει διαδοχής: Oπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο Κωστής Χατζηδάκης εκ των πραγμάτων έπρεπε να είχε διακριτό και αναβαθμισμένο ρόλο καθώς ανέλαβε τον συντονισμό μεγάλου τμήματος του κυβερνητικού έργου.

Δεν ήταν δυνατόν, δηλαδή, από πρώτος τη τάξει υπουργός στο Οικονομικών, να καταστεί τελευταίος ως απλός υπουργός Επικρατείας, έχοντας παράλληλα να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα ευρεία βεντάλια αρμοδιοτήτων.
Ποια είναι η συνταγή του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάταξη του κλίματος; Oπως λέγεται χαρακτηριστικά, «λιγότερα λάθη και κάποιες γρήγορες, έστω και μικρές, “νίκες”». Μετά το έμμεσο, πλην σαφές, μήνυμα προς το σύνολο των ενστόλων ότι θα λάβουν αυξήσεις ανάλογες των στρατιωτικών, η κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα επενδύει στο νομοσχέδιο για ασφαλέστερα τρένα, καθώς και στην προσπάθεια να εκλογικευθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Παράλληλα, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, παρόντος και του Κυρ. Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο εφεξής θα εποπτεύει ο Κ. Χατζηδάκης. Στόχος είναι τα υπουργεία του οικονομικού κύκλου να μετακινηθούν από «μάκρο-» σε «μίκρο-» στόχους, ώστε να παράγεται, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, έργο ορατό στους πολίτες, καθώς ορόσημα όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους για παράδειγμα, αν και σημαντικά, δεν έχουν πολιτικό αντίκρισμα.
Οπως επισημαίνεται, μόνο έτσι η Ν.Δ. μπορεί να επιτύχει την αύξηση των ποσοστών της, εξέλιξη που αποτελεί το πλέον ασφαλές «φάρμακο» έναντι της εσωστρέφειας.
Αναζωπύρωση στο ΠΑΣΟΚ
Εάν στη Ν.∆. το μεγαλύτερο εσωκομματικό «αγκάθι» είναι η αναταραχή στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι εκρηκτικό σε επίπεδο κορυφής: Η υπόθεση Μπατζελή αποτέλεσε θρυαλλίδα για τη σύγκρουση –μέσω διαρροών– μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, ενώ στη συνέχεια πυρά αντάλλαξαν και ο δήμαρχος Αθηναίων με τον Παύλο Γερουλάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν επιβεβαιωθεί ότι στην Κατερίνα Μπατζελή θα επιβληθεί ποινή μικρότερη της διαγραφής, για το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ οι τόνοι θα πέσουν, καθώς η πλευρά Δούκα δεν θέλει να «χρεωθεί» ότι υπονομεύει τον Ν. Ανδρουλάκη μόνο έξι μήνες μετά την επανεκλογή του.

Εξάλλου, συνομιλητές του δημάρχου Αθηναίων αναφέρουν πως ο Χ. Δούκας θα μπορούσε να είχε αντιδράσει και κατά την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών του κόμματος, όταν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν τηρήθηκαν, όπως υποστηρίζεται, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, αλλά το απέφυγε προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί η εσωστρέφεια.
Oμως αποτελεί ερώτημα εάν ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ο Π. Γερουλάνος θα παραμείνουν σιωπηλοί και «μακροπρόθεσμα» στην περίπτωση κατά την οποία η δημοσκοπική πορεία του ΠΑΣΟΚ παραμείνει πτωτική και καταγράφει δυναμική τρίτου κόμματος, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης.
Πάντως, από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθύτερο από τα όποια ελλείμματα της εκάστοτε ηγεσίας: Από τα exit polls των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων προκύπτει πως το ποσοστό των ψηφοφόρων του που δηλώνουν «ταύτιση» με το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται μόλις σε 8% – όσο δηλαδή ήταν τον Μάιο του 2012, στις πρώτες εκλογές επί μνημονίων. Οπως αναφέρουν έμπειροι αναλυτές, με τόσο χαμηλό ποσοστό «ταύτισης» το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατον να προσεγγίσει σε πραγματικές εκλογικές συνθήκες το 20%, όπως θα έπρεπε να ήταν ο μίνιμουμ στόχος του.
Μάλιστα, το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει κόμμα «επαρχίας», με χαμηλές πτήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία αναπτύσσονται τα όποια ισχυρά πολιτικά ρεύματα.
Το δίδυμο «Π» του ΣΥΡΙΖΑ
Συγκρουσιακό, τέλος, θα είναι το σκηνικό και στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τη διεξαγωγή του συνεδρίου του, που τοποθετείται εντός του Ιουνίου. Απέναντι στον Σωκράτη Φάμελλο και στους υποστηρικτές του παραμένει ενεργός, όπως κατέστη σαφές στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε., ο πόλος των Παύλου Πολάκη και Νίκου Παππά, που είναι σαφές ότι θα δώσει μάχη για τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στα κομματικά όργανα.

Οπως λέγεται, δεν είναι τυχαία η αντιπαράθεση των δύο πλευρών για το ποιοι θα αποτελούν το Οργανωτικό Γραφείο που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο. Παράλληλα, όμως, σύγκρουση προεξοφλείται πως θα υπάρξει και σε πολιτικά ζητήματα, με βασικότερα την ένταση της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου και την προοπτική των συνεργασιών, πρωτίστως με τη Νέα Αριστερά. Υποστηρικτές της ηγεσίας εκτιμούν πως οι Π. Πολάκης και Ν. Παππάς θα πιέσουν για ακόμη υψηλότερους τόνους κατά του Κυρ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση που ασκεί τις τελευταίες εβδομάδες –ειδικά μετά την εκτόξευση των ποσοστών της– ο Σ. Φάμελλος είναι οξύτατη.
Επίσης εκτιμούν πως στην πορεία προς το συνέδριο οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της νέας ηγεσίας θα επιχειρήσουν να θέσουν προσκόμματα στην προοπτική της –κοινοβουλευτικής σε πρώτη φάση τουλάχιστον– συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Oπως λέγεται, στην περίπτωση κατά την οποία καταστεί δυνατή η γεφύρωση του υφιστάμενου ρήγματος, ο ρόλος και η εσωκομματική δύναμη των Π. Πολάκη και Ν. Παππά θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.