Σε όλο τον ελαιοκομικό κόσμο, έγιναν και γίνονται εκδηλώσεις προς απόδοση τιμής στην καλλιέργεια, με αποκορύφωμα την 122η ολομέλεια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), που πραγματοποιήθηκε στην Κόρδοβα.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιολάδου, η ολομέλεια ενέκρινε τη Διακήρυξη της Κόρδοβα. Πρόκειται για έγγραφο που δημιουργήθηκε και προωθήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας και τον IOC, το οποίο καθορίζει τις κοινές αρχές και προτεραιότητες σε θέματα βιωσιμότητας, υγείας, εμπορίου και διεθνούς συνεργασίας.
Τριάντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει αυτή τη Διακήρυξη η οποία, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, «αποτελεί κληρονομιά για το μέλλον με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας των ελαιώνων και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων».
Η ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο Palacio de la Merced με την υποστήριξη του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, προήδρευσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, Jaime Lillo, και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου της Κόρδοβα, Salvador Fuentes. Συμμετείχαν υπουργοί γεωργίας και εμπορίου, διπλωματικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM).
Η Διακήρυξη με λίγα λόγια
Η Διακήρυξη αναγνωρίζει ρητά τον ρόλο των ελαιώνων ως φυσικών δεξαμενών άνθρακα, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 110.000.000 στρέμματα απορροφούν έως και 4,5 τόνους CO₂ ανά εκτάριο ετησίως, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στις παγκόσμιες προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Τονίζει επίσης τα ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, περισσότερα από 1.000 μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, τα οποία συνδέουν την τακτική κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το έγγραφο καλεί επίσης σε ενισχυμένη συνεργασία με σεφ, σχολές μαγειρικής και τον τομέα της εστίασης για την προώθηση της κουλτούρας του ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλιακής πολυμορφίας, των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των διατροφικών οφελών, με στόχο την καλλιέργεια μιας πιο ενημερωμένης και απαιτητικής καταναλωτικής βάσης.
Η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας είναι διαθέσιμη εδώ

