Η άμεση ρελάνς της Sithonia Olives να δώσει 1,80 ευρώ το κιλό, στο μεγάλο τεμαχισμό, πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι πάνω στα 1,70 ευρώ που είχε δώσει η OlivEllas, ανοίγοντας την αγορά, δημιούργησε προσδοκίες στους παραγωγούς οτι μπορεί και να επιτευχθεί ο στόχος για 2 ευρώ το κιλό. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η αναμενόμενη διότι ακολούθησε η εταιρεία Δεας αλλά και κάποιοι άλλοι μικρότεροι μεταποιητες που έδωσαν κι αυτοί παρόμοιους τιμοκαταλόγους με 1,80 ευρώ στην πρώτη κατηγορία και κάπως έτσι φαίνεται να παγιώνεται η κατάσταση σε ένα επίπεδο που σίγουρα απέχει από τα θέλω των παραγωγών.
Βέβαια απομένει να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους και οι μεγάλοι παίχτες του κλάδου, που αυτές τις ημέρες «ζυγίζουν» τα δεδομένα της σεζόν, βλέποντας και τι καρπός φθάνει στα στέκια και τις μονάδες τους, αλλά από εκεί δύσκολα θα προκύψει κάποια ευχάριστη έκπληξη για τους παραγωγούς.
Στο παρασκήνιο πάντως, όπως μεταφέρεται στην Agrenda, ήδη μαίνεται μια μάχη επικράτησης μεταξύ των μεταποιητών, οι οποίοι φέρονται να προσεγγίζουν κυρίως τους παραγωγούς που έχουν καλή ποιότητα και ποσότητες ελιάς με σκοπό να τους δελεάσουν, υποσχόμενοι ότι θα προσφέρουν από 10 έως και 15 λεπτά το κιλό επιπλέον από το επίπεδο στο οποίο θα «καθίσει» επίσημα η τιμή φέτος.
Μια τακτική που, κατά τους παραγωγούς, καταρρίπτει και το επιχείρημα που διακινείται τεχνηέντως πως υπάρχουν αποθέματα από πέρσι καθώς και ότι γεννά προβληματισμό κι η επίπτωση που θα έχει στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, η πρόσφατη επιβολή δασμών 15% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Το χειμώνα το έπαιζαν αδιάφοροι, δήθεν, αλλά έχουν τώρα πόσο καιρό που συναντούν μεμονωμένους παραγωγούς και ομάδες παραγωγών, με σκοπό να τους προσφέρουν 10-15 λεπτά παραπάνω, αλλά και ευελιξία σε σχέση με τις κατηγορίες ανά τεμαχισμό. Αν είχαν αποθέματα, δεν θα κονταροχτυπιόταν τώρα», μας εξήγησε ελαιοπαραγωγός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.
Αν παρόλα αυτά οι προσδοκίες των παραγωγών δεν επιβεβαιωθούν, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, καθώς με τα σημερινά δεδομένα τηςπολύμηνης ανομβρίας, οι ελιές που θα είναιεμπορικά αξιοποιήσιμες, ίσως να είναι και λιγότερες κατά 60% σε σχέση με πέρυσι.
«Με τους τιμοκαταλόγους που βγήκαν, είμαστε για κλάματα. Ο μέσος όρος, αν λάβουμε υπόψη τί θα ισχύσει για τις υπόλοιπες κατηγορίες, εκτός από τα 110 τεμάχια, πέφτει στο 1,10 – 1,20 ευρώ το κιλό, όσο, δηλαδή, περίπου είναι και τα έξοδά μας. Και αυτό σε μια χρονιά που ήδη έχειμειωμένη καρποφορία γιατί είχαμε μεγάλη παραγωγή πέρσι, αλλά πλέον χάνουμε και ποσότητες γιατί δεν υπάρχουν νερά για να ποτίσουμε και οι καρποί έχουν σταφιδιάσει», μας ανέφερε ο Φιλοκλής Γκότσιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων. Οίδιος είναι από αυτούς που «βλέπουν» πως η τιμή μπορεί να φτάσει στα 2 ευρώ το κιλό στη μεγάλη κατηγορία, καθώς, όπως λέει «για να γεμίσουν με προϊόν οι μεταποιητές, νομίζω θα ανεβάσουν την τιμή. Ας το κάνουν μια ώρα αρχύτερα, για να αλλάξει και η διάθεση των παραγωγών».
Περιθώρια βελτίωσης των «μέτριων τιμών», πουέχουν γνωστοποιηθεί, διαβλέπει κι ο Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος στον Αγροτικό ΕλαιοκομικόΣυνεταιρισμό των Καλυβών Χαλκιδικής. «Θέλουμε κάτι περισσότερο, διότι ο μέσος όρος, ειδικά με τις τιμές που ανακοινώθηκαν για τα 140 έως και 160 τεμάχια στο κιλό, ρίχνουν το μέσο όρο σε χαμηλά επίπεδα. Όσοι έχουν καλό τεμαχισμό ίσως να βγαίνουν, αλλά σε χωριά όπως αυτά του Δήμου Προποντίδας, λόγω τηςέλλειψης αρδευτικού νερού και της απουσίας βροχοπτώσεων, οι ελιές σουφρώνουν και μέρα με τη μέρα χάνονται ολόκληρα κτήματα. Αν δεν βρέξει σύντομα δεν έχει σωτηρία, δεν μπορείς να τις επαναφέρεις», είπε ο συνομιλητής μας.
Το πρόβλημα με την απώλεια καρπών λόγω τηςανομβρίας και της αδυναμίας άρδευσης, επισημαίνει και ο Δημήτρης Ευαγγελινός, από την περιοχή της Ολύνθου. «Μέχρι τα μέσα Ιουλίου πηγαίναμε πολύ καλά, θα έλεγα περίφημα, για μια χρονιά μετά από την περσινή με τη μεγάλη παραγωγή. Έκτοτε όμως οι αρνητικές εκπλήξεις περισσεύουν. Η στάθμη στις γεωτρήσεις πέφτει ραγδαία και εκ των πραγμάτων δεν θα ανέβει, αφού οι προγνώσεις δεν κάνουν λόγο για βροχή. Σίγουρα θα χαθεί ένα 20%-30% από την έλλειψη νερού, ενώ σε άλλα χωριά που δεν είχαν έτσι κι αλλιώς καλή παραγωγή φέτος, η μείωση θα ξεπεράσει το 40%-50%», εκτιμά ο κ. Ευαγγελινός και προσθέτει πως «ευελπιστώ ότι θα ανέβει η τιμή, γιατί σε αυτά τα επίπεδα δεν αξίζει να ασχολείσαι. Μια ζημιά να σου βγει στη γεώτρηση, θέλεις από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ για να χτυπήσεις μια νέα γεώτρηση στα 500 μέτρα, απαιτούνται περισσότερα από 70.000 ευρώ. πώς θα βγουν αυτά τα χρήματα».
Προβληματισμένος δηλώνει και ο παραγωγός Γιώργος Βασιλάς, από την Ορμύλια, ο οποίος υπολογίζει πως στην περιοχή του έτσι κι αλλιώς θα υπήρχε μια μείωση 30% στην καρποφορία σε σχέση με πέρυσι, όμως το ποσοστό αυτό μπορεί να διπλασιαστεί από την έλλειψη νερού. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως με μέσο όρο στα 1.20 ευρώ το κιλό, ίσα που ο παραγωγός γυρίζει τα λεφτά του, καθώς συν όλα τα άλλα και οι εργάτες φέτος ζητάν και συχνά παίρνουν 5 ευρώ την κλούβα, από 4 ευρώ πέρσι.