UNESCO: To 40% των απειλούμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση

Η UNESCO θα λάβει αποφάσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με περίπου 30 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων προϊστορικών σπηλαίων, αρχαίων κέντρων, δασών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, για τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει να εγγραφούν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αυτές οι τοποθεσίες διατρέχουν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων, σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του οργανισμού, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ξεκίνησε τη Δευτέρα την 47η ολομέλειά της στο Παρίσι για να εξετάσει αυτά τα αιτήματα που υπέβαλαν αρκετές χώρες.

Η Αζουλέ, η οποία ηγείται της UNESCO από το 2017, δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου ότι «ο πολιτισμός πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για τα σημάδια του πολέμου».

Ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 1.200 πολιτιστικούς, φυσικούς και μικτούς χώρους.

Μεταξύ των 30 υποψηφιοτήτων που εξετάζονται φέτος είναι δύο αφρικανικές χώρες που προηγουμένως απουσίαζαν από τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς η UNESCO έχει δώσει προτεραιότητα στην ήπειρο τα τελευταία χρόνια: το Βιόσφαιρο του Αρχιπελάγους Μπιχάγκος (Γουινέα-Μπισάου) και τα Δάση Γκόλα Τιβάι (Σιέρα Λεόνε), ένα καταφύγιο για απειλούμενα είδη όπως οι ελέφαντες.

Αρκετές προτεινόμενες τοποθεσίες συνδέονται με την προϊστορική εποχή, όπως οι μεγαλίθοι (πέτρινα μνημεία) στο Καρνάκ στη δυτική Γαλλία ή τα πετρογλυφικά στον ποταμό Μπανγκουσέον στη Νότια Κορέα.

Επιπλέον, περίπου 250 τοποθεσίες που έχουν εγγραφεί αυτή τη στιγμή θα υποβληθούν σε αναθεώρηση και παρακολούθηση, παρέχοντας «μια ολοκληρωμένη εικόνα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει», σύμφωνα με τον Αζουλέ.

Η Αζουλέ προειδοποίησε ότι οι κλιματικές απειλές αυξάνονται και «σχεδόν τα τρία τέταρτα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρούς κινδύνους από τις πλημμύρες, ή από την πίεση του υπερτουρισμού»

Επιπλέον ανέφερε ότι οι μισές από τις 56 τοποθεσίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απειλούνται από «τις άμεσες συνέπειες της σύγκρουσης», σημειώνοντας ότι το 40% των απειλούμενων τοποθεσιών βρίσκονται στη Μέση Ανατολή.

Η UNESCO θα επαναλάβει τις δραστηριότητές της στη Συρία, επιδιώκοντας ιδιαίτερα την προστασία του Εθνικού Μουσείου στη Δαμασκό και των μνημείων στη βορειοδυτική πόλη του Χαλεπίου.

Ο οργανισμός «παρακολουθεί επίσης ενεργά τις ζημιές σε πολιτιστικούς χώρους στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023», χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, και ελπίζει να παρέμβει στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία για 21 μήνες, «μόλις το επιτρέψει η κατάσταση», σύμφωνα με την Αζουλέ.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα