Βήματα για την απόκτηση των δύο ιταλικών φρεγατών

Κοινοποίηση

Το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για τις δύο ιταλικές φρεγάτες τύπου FREMM κλάσης Bergamini συμβολίζει η επίσκεψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στη φρεγάτα Carlo Margottini που βρίσκεται από χθες παραβεβλημένη στο λιμάνι του Πειραιά. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα έγινε δεκτός από τον αρχηγό του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχο Ενρίκο Κρεντεντίνο.

Βήματα για την απόκτηση των δύο ιταλικών φρεγατών-1
Η φρεγάτα Carlo Margottini βρίσκεται από χθες παραβεβλημένη στο λιμάνι του Πειραιά

Εκτός από το εθιμοτυπικό σκέλος, μιας και η συγκεκριμένη φρεγάτα συμμετείχε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τη διοίκηση της οποίας ασκεί η Ελλάδα, η παρουσία του Νίκου Δένδια και των δύο αρχηγών είχε χαρακτήρα ενημέρωσης για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης κλάσης φρεγατών, οι οποίες έχουν προταθεί για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Προχωρημένες συνομιλίες

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αθήνα και τη Ρώμη έχουν προχωρήσει αρκετά και η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση των δύο πλοίων (F-591 Virginio Fasan και F-590 Carlo Bergamini) όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα για πώληση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό, κονδύλι ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη προβλεφθεί στον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) τον οποίο θα παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βήματα για την απόκτηση των δύο ιταλικών φρεγατών-2

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας θα εξειδικεύσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που περιλαμβάνει το σχέδιο για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων, θα προβλέπεται και η πρόσκτηση μεταχειρισμένων φρεγατών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του στόλου.

Πρόκειται για δοκιμασμένα πλοία σχεδόν 10 ετών, τα οποία διαθέτουν επαρκή οπλισμό και συγκεκριμένα: δύο πυροβόλα OTO Melara 127/76, 16 εκτοξευτές Sylver 50 για αντιαεροπορικά βλήματα Aster 15/30, 8 εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας Teseo/Otomat και δύο εκτοξευτές τορπιλών

Η ένταξη του κονδυλίου των 580 εκατομμυρίων ευρώ στον ΜΠΑΕ αποτελεί ένα «σινιάλο» της Αθήνας προς τη Ρώμη ότι η Ελλάδα εξετάζει σοβαρά την απόκτηση των δύο φρεγατών τύπου FREMM και θα της επιτρέψει να «κλειδώσει» τα δύο πλοία έναντι άλλων πιθανών αγοραστών. Αρμόδιες πηγές μάλιστα, εκτιμούν ότι η ιταλική πρόταση που έφτασε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα δελεαστική καθώς πρόκειται για δοκιμασμένα πλοία σχεδόν 10 ετών, τα οποία διαθέτουν επαρκή οπλισμό και συγκεκριμένα: δύο πυροβόλα OTO Melara 127/76, 16 εκτοξευτές Sylver 50 για αντιαεροπορικά βλήματα Aster 15/30, 8 εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας Teseo/Otomat και δύο εκτοξευτές τορπιλών.

Πίεση χρόνου

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της ελληνικές πλευράς είναι όχι μόνο να εξασφαλίσει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για την αγορά των δύο φρεγατών αλλά ότι θα τις αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν. Σκοπεύει μάλιστα, να εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε τα πλοία να αποκτηθούν νωρίτερα από τα τέλη της δεκαετίας, οπότε και αναμένεται να αποσυρθούν από το ιταλικό ναυτικό. Η διαπραγμάτευση αυτή θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο και η Αθήνα αναμένεται να μεταφέρει στη Ρώμη την επιθυμία της να αποκτήσει τις δύο FREMM ακόμη και τρία χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2027.

Βήματα για την απόκτηση των δύο ιταλικών φρεγατών-3

Αλλωστε, η λύση για τις μεταχειρισμένες ολλανδικές φρεγάτες τύπου Μ εγκαταλείφθηκε το 2022 διότι κρίθηκε πως μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 2027 που θα είναι διαθέσιμες. Φαίνεται πως στην περίπτωση των FREMM, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πιέσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε τα πλοία να αποδεσμευτούν νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η απόσυρση των γερασμένων ελληνικών φρεγατών τύπου S.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα