Βουλή: Εγκρίθηκε εν μέσω εντάσεων η τροπολογία για τους μετανάστες

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Εν μέσω κλίματος που είναι ενδεικτικό της πόλωσης η οποία καταγράφεται επί μακρόν πλέον στο πολιτικό σκηνικό, χθες στη Βουλή υπερψηφίστηκε η τροπολογία μέσω της οποίας επιβάλλεται επί τρίμηνο «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική».

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 177 βουλευτές που ανήκουν στην κυβερνώσα πλειοψηφία, στην Ελληνική Λύση, καθώς και ανεξάρτητοι μεταξύ των οποίων και βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες. Την καταψήφισαν 74 βουλευτές που ανήκουν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και ορισμένοι ανεξάρτητοι όπως η κ. Αθηνά Λινού και εκείνοι που τοποθετούνται στο πολιτικό σχήμα Κασσελάκη. «Παρών» ψήφισαν 42 βουλευτές που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, στη Νίκη, αλλά και ο ανεξάρτητος εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν. Υπήρξαν και τέσσερις απόντες, άπαντες από τον χώρο των ανεξαρτήτων – ανάμεσά τους και ο Α. Σαμαράς.

Της ψηφοφορίας, η οποία ήταν ονομαστική κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος, προηγήθηκε η κατάθεση από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας ένστασης αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης διαδικασίας έχει μεν τυπικό χαρακτήρα λόγω της «δεδηλωμένης», που ως αρχή για το Κοινοβούλιο έχει οδηγήσει σε απόρριψη κάθε ανάλογη ένσταση κατά το παρελθόν, πλην όμως δεν πέρασε απαρατήρητο ότι κατά τη διεξαγωγή της καταγράφηκαν πολλές απουσίες από τα έδρανα της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης.

«Στη Βουλή ψηφίσθηκε μία σημαντική και απολύτως αναγκαία τροπολογία για την προσωρινή αναστολή των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, με σκοπό την προστασία της χώρας μας από την αύξηση των παράτυπων αφίξεων», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης – Απών από την ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς.

Υπερασπιζόμενος το περιεχόμενο της τροπολογίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θ. Πλεύρης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Από τα 507 άτομα τα οποία εισήλθαν και είναι αυτά που ήταν στο Λαύριο, μιλάμε για 495 άντρες και δεκαέξι γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Στη συντριπτική πλειοψηφία είναι από την Αίγυπτο και δεν δικαιούνται καμίας προστασίας».

Η παρατήρηση αυτή ήταν και μια έμμεση απάντηση στα όσα είχε νωρίτερα πει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δείτε τις εικόνες που προέβαλε η ελεγχόμενη από εσάς ΕΡΤ χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τα μωρά και τις μανάδες στο Λαύριο. Αυτοί είναι οι εχθροί; Σε αυτούς κάνετε το μάγκα; Και αυτά τα μωρά και αυτά τα παιδιά και αυτές οι οικογένειες πώς θα προστατευθούν;».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, την οποία στήριξε μεταξύ άλλων και το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας ποικίλα αρνητικά για τη Χαριλάου Τρικούπη σχόλια, μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η τροπολογία παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος, όπως εκείνα για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας», και το ότι «όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια με οποιονδήποτε τρόπο απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων».

Με τη σειρά του ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι ανάλογου περιεχομένου ρύθμιση –η ΠΝΠ του 2020 με αφορμή τότε την προσπάθεια μαζικής εισόδου αλλοδαπών στον Εβρο– είχε κριθεί συνταγματική.

Το «παρών» έφερε ισχυρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ

Αναταραχή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ προκαλεί η επιλογή του προέδρου του και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με το «παρών» στην τροπολογία για την έκτακτη «αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική», ενώ με αρνητικά σχόλια εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη υποδέχθηκαν την επιλογή της ηγεσίας χθες να τοποθετηθεί υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης, από τη στιγμή κατά την οποία δεν επρόκειτο να την καταψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Ν. Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού περί την άμεση κατάθεση της τροπολογίας, είχε πει: «Εμείς θα ψηφίσουμε “παρών” στην τροπολογία, γιατί δεν φέρνει λύση. Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι». Η στάση αυτή προκάλεσε εξαρχής επικριτικά σχόλια κυρίως από την κυβερνώσα πλειοψηφία, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ (ως «Κίνημα Αλλαγής») είχε στηρίξει και τελικά επικυρώσει και με την ψήφο του τον Μάρτιο του 2020, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο, πλην όμως τότε με αφορμή την προσπάθεια μαζικής εισόδου αλλοδαπών από τον Εβρο. «Ψηφίσαμε και στηρίξαμε δημοσίως», παραδέχτηκε από βήματος της Ολομέλειας ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως γνωστόν, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος δημοσίως εξέφραζε σκεπτικό το οποίο ουσιαστικά συνιστούσε ένα «κατά» της κυβερνητικής επιλογής για την τροπολογία, σε μια κίνηση σαφούς διαφοροποίησης από τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, ο κ. Βενιζέλος με νέα ανάρτησή του επέμενε στη διαφωνία του.

Την ίδια στιγμή, τη διαφωνία του με τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε με τηλεοπτική (Action24) συνέντευξή του και ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας: «Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο η τελική πρόταση να ήταν: Οχι», είπε χωρίς περιστροφές.

Η κατάσταση φάνηκε χθες να επιδεινώνεται, καθώς εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο Π. Χρηστίδης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση δήλωνε ότι το κόμμα στηρίζει εκείνους που θεωρούν ότι η ρύθμιση παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος.

«Θεωρείτε ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση την οποία φέρνουμε; Τότε γιατί δεν την καταψηφίζετε;» αναρωτήθηκε με εμφανώς καυστική διάθεση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θ. Πλεύρης, δίχως να υπάρξει απάντηση από τα πράσινα έδρανα.

«Εάν το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, τότε δεν μπορεί να δικαιολογήσει το “παρών” που επέλεξε για την τροπολογία. Το απόλυτο βέρτιγκo», σχολίασε άμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

«Η στάση και το “παρών” του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι ενδεικτική της αδυναμίας του να ασκήσει αντιπολίτευση στις ακροδεξιές, λαϊκιστικές πολιτικές της Ν.Δ.», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά και το έχει αποδείξει», απαντά το ΠΑΣΟΚ.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα