Φόρτωση Text-to-Speech…
const els = document.createElement(‘script’);
els.src=”https://elevenlabs.io/player/audioNativeHelper.js”;
els.type=”text/javascript”;
document.getElementById(‘elevenlabs-audionative-widget’).appendChild(els);
Η επιλογή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν χθες στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής την πρόταση για άρση βουλευτικής ασυλίας των 14 μελών της Κ.Ο. της Ν.Δ. που ήταν μέλη της Προανακριτικής Τριαντόπουλου και η οποία ζητήθηκε έπειτα από εις βάρος τους μήνυση της κ. Μαρίας Καρυστιανού, αποτέλεσε αφορμή για νέο κύκλο σφοδρών αντιπαραθέσεων με την κυβέρνηση, με την κορύφωσή του να αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αυτή τη φορά στην Ολομέλεια. Η μήνυση εμπεριείχε κατηγορίες ως και για «εσχάτη προδοσία» και «κατάχρηση εξουσίας», επειδή οι «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν καταλήξει σε πόρισμα για τον Χρ. Τριαντόπουλο, «χωρίς να κάνουν την έρευνα που όφειλαν».
Στην ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα προς την εθνική αντιπροσωπεία, που θα κληθεί να λάβει και την τελική απόφαση, καταψήφισε μόνο η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ψήφισαν «παρών», ενώ υπερψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. Το πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι σύμφωνα με το Αρθρο 61 του Συντάγματος «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».
Πυρά προς το ΠΑΣΟΚ
Το γεγονός αυτό, ακριβώς, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν τη στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για την ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε μεταξύ άλλων και έστρεψε τα βέλη του ειδικότερα προς τη Χαριλάου Τρικούπη: «Η ψήφος του ΠΑΣΟΚ συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού. Καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του. Είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα, όπως είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών».
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ διατήρησε τους υψηλούς τόνους: «Η μεθόδευση που εγκαινίασε η Ν.Δ. με αφορμή την υπόθεση Τριαντόπουλου αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε αυτή την πρακτική. Μια αρνητική ψήφος θα αποτελούσε δικαίωση της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει», τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση.
«Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόχρονα μια πολιτική καταδίκη της επιλογής Μητσοτάκη να μπαζώσει την αλήθεια στην Προκαταρκτική Τριαντόπουλου και σύμφωνη με το Σύνταγμα», σχολιάζει η Κουμουνδούρου. «Πάει πολύ ο κ. Μαρινάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. να το παίζουν «τιμητές»», σημειώνει το ΚΚΕ.