Αυτοδηµιούργητη στον αγροτικό τοµέα, η Αργυρώ Κουτσουράδη έχοντας την υποστήριξη της οικογένειας της, πήρε το ρίσκο, πριν από µια δεκαετία, να επενδύσει στο µοναδικό κλίµα και έδαφος του τόπου όπου µεγάλωσε και επέστρεψε µετά τις σπουδές της πάνω στη βελτίωση των φυτών και τον γεωργικό πειραµατισµό.
∆εν άργησε να µαθευτεί η δουλεία της στη τοπική αγορά και το 2018 η επιχείρηση έλαβε βραβείο καινοτοµίας στη Χίο. Αυτό ήταν αρκετό για να αρχίσει ο δρόµος προς την κορυφή, αφού 5 χρόνια αργότερα, η Αργυρώ διακρίθηκε µε τον τίτλο του Νέου Αγρότη 2023 Πανελλαδικά, και ακολούθως κατέκτησε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή διάκριση στην κατηγορία «ανθεκτικά προγράµµατα». Έκτοτε, έχει αφιερωθεί στη δουλειά της σαν δεύτερο παιδί της.
Ωστόσο, δεν µένει στάσιµη, καθώς είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, στον τοµέα του αγροτουρισµού και ταυτόχρονα διδάσκει γεωπονικά µαθήµατα στις ΕΠΑΣ της ∆ΥΠΑ και οργανώνει επισκέψεις στο πλήρως εξοπλισµένο εργαστήριο της Myrovolos Organics, δίνοντας κίνητρα σε νέους να δηµιουργήσουν το µέλλον στον τόπο τους.
Με 15 εναλλακτικές προτάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Ξεκινώντας από 10 στρέµµατα, πλέον η Myrovolos Organics καλλιεργεί 40 στρέµµατα µε 15 διαφορετικά είδη αρωµατικών ειδών και βοτάνων από την περιοχή των Καµποχώρων, όπως ρίγανη, θυµάρι, χαµοµήλι, δυόσµο, δάφνη, µελισσόχορτο, δίκταµο, τσάι του βουνού, λουίζα, λεβάντα, φασκόµηλο, καθώς και τα δύο bestseller προϊόντα, το κρίταµο και η κάπαρη, όλα βιολογικά και µε πιστοποίηση ISO 22000.
Το µοναδικό κλίµα, το καθαρό περιβάλλον του νησιού, σε συνδυασµό µε τη βιολογική καλλιέργεια, εγγυώνται βότανα υψηλής ποιότητας, πλούσια σε γεύση και αιθέρια έλαια.
Καινοτομία και βιωσιμότητα πίσω από τον κύβο τσαγιού «ΜΥΡΟΒΛΗΤΕΑΣ»
Σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου και το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, αναπτύχθηκε ο κύβος τσαγιού «ΜΥΡΟΒΛΗΤΕΑΣ», ένα καινοτόµο προϊόν που συνδυάζει βιολογικά βότανα όπως τσάι του βουνού, χαµοµήλι, λουίζα, φασκόµηλο, µελισσόχορτο και µέλι. Χάρη στην τεχνολογία λυοφιλίωσης, ο κύβος διαλύεται εύκολα σε ζεστό ή κρύο νερό, επιτρέποντας την παρασκευή γρήγορου αφεψήµατος χωρίς εξει δικευµένο εξοπλισµό. Η καινοτοµία του προϊόντος ενισχύεται από τη χρήση οικολογικής βιοδιασπώµενης συσκευασίας, καθώς και µε την αξιοποίηση των υποπροϊόντων στη διατροφή των ζώων. Στο µέλλον προβλέπεται η προσθήκη µαστίχας Χίου ή µανταρινιού.
Καλλιέργεια κρίταμου με γεωργία ακριβείας
Η επιχείρηση συµµετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα VENUS, σε συνεργασία µε το ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού και οικονοµικού δυναµικού της χαµηλής ζήτησης νερού, σε συνδυασµό µε άλλους περιοριστικούς παράγοντες, όπως η υψηλή αλατότητα, οι περιορισµένες εισροές θρεπτικών συστατικών και η συµβολή φυτικών ειδών σε συγκαλλιέργεια µε άλλα είδη. Στο πλαίσιο του προγράµµατος VENUS, έχουν τοποθετηθεί µετεωρολογικοί σταθµοί για την παρακολούθηση και την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της κλιµατικής αλλαγής, εφαρµόζοντας γεωργία ακριβείας. Στόχος της είναι να αξιολογήσει τη δυνατότητα καλλιέργειας ειδών, όπως το κρίταµο, σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.
Το εργαστήριο μεταποίησης στο χωριό Χαλκειός Χίου
Το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο μεταποίησης όπου µεταφέρεται η συγκοµιδή των προϊόντων και γίνεται µε παραδοσιακό και φυσικό τρόπο η αποξήρανση, το κοσκίνισµα και η τυποποίηση των προϊόντων βρίσκεται μόλις 7 km από το κέντρο της Χίου, στο χωριό Χαλκειός Χίου και είναι επισκέψιμο.