Η Βρετανία θα μειώσει το όριο ηλικίας ψήφου από 18 σε 16 έτη μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο μέτρων για την αύξηση της δημοκρατικής συμμετοχής, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.
Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα είχε δεσμευτεί, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2024, να μειώσει το όριο ηλικίας ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Η Σκωτία και η Ουαλία ήδη επιτρέπουν σε άτομα 16 και 17 ετών να ψηφίσουν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές.
750.000 άνθρωποι δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2024 επειδή δεν είχαν ταυτότητα
Η Βρετανία θα ενταχθεί στη λίστα των χωρών όπου το όριο ηλικίας ψήφου είναι τα 16 έτη, μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Βραζιλία και ο Ισημερινός. Επίσης, μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γερμανία και η Μάλτα, επιτρέπουν σε άτομα 16 ετών να ψηφίσουν στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η κίνηση αυτή έρχεται παράλληλα με ευρύτερες μεταρρυθμίσεις της εκλογικής διαδικασίας. Αυτές περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, ώστε να σταματήσουν εικονικές εταιρείες με ασαφή ιδιοκτησία να κάνουν δωρεές σε πολιτικά κόμματα. Η υπουργός Δημοκρατίας Ρουσχανάρα Άλι δήλωσε ότι η αλλαγή θα ενισχύσει τις διασφαλίσεις κατά των ξένων παρεμβάσεων στη βρετανική πολιτική. Θα υπάρξουν επίσης αυστηρότερες ποινές για άτομα που καταδικάζονται για εκφοβισμό υποψηφίων.
Στην κάλπη με… τραπεζική κάρτα
Επίσης, θα εισαχθεί η αυτόματη εγγραφή ψηφοφόρων και θα επιτραπεί στους ψηφοφόρους να χρησιμοποιούν τραπεζικές κάρτες ως μορφή ταυτοποίησης στα εκλογικά τμήματα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, των Συντηρητικών, εισήγαγε την απαίτηση οι ψηφοφόροι να επιδεικνύουν ταυτότητα με φωτογραφία το 2022, ένα μέτρο που, όπως είπε, θα καταπολεμούσε την απάτη. Οι επικριτές υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα ψήφου από εκατομμύρια ψηφοφόρους, ιδίως από τους νέους, τους φτωχούς και τα μέλη εθνοτικών μειονοτήτων.
Η Εκλογική Επιτροπή της Βρετανίας, αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών, εκτιμά ότι περίπου 750.000 άνθρωποι δεν ψήφισαν στις εκλογές του 2024 επειδή δεν είχαν ταυτότητα. Η προσέλευση στις εκλογές του 2024 ήταν 59,7%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Μεγάλη μεταρρύθμιση
Ο Χάρι Κουίλτερ-Πίνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής, μιας αριστερής δεξαμενής σκέψης, δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο εκλογικό σύστημα της Βρετανίας από το 1969», όταν η ηλικία ψήφου μειώθηκε στα 18 έτη από τα 21.
Οι αλλαγές πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο. Οι επόμενες εθνικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως το 2029.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Άντζελα Ρέινερ, δήλωσε: «Για πολύ καιρό, η εμπιστοσύνη του κοινού στη δημοκρατία μας έχει πληγεί και η πίστη στους θεσμούς μας έχει αφεθεί να μειωθεί. Λαμβάνουμε μέτρα για να καταρρίψουμε τα εμπόδια στη συμμετοχή που θα διασφαλίσουν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Χρειάζονται και άλλα μέτρα
Ωστόσο, ο Στιούαρτ Φοξ, λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο οποίος έχει μελετήσει την ψήφο των νέων, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου σαφές» εάν η μείωση της ηλικίας ψήφου αυξάνει στην πραγματικότητα τη συμμετοχή των νέων.
«Είναι σωστό να βοηθάμε τους νέους να ακουστούν», είπε. «Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα που είναι πιο αποτελεσματικά στο να πείσουν τους νέους να ψηφίσουν, ιδιαίτερα εκείνους από τα φτωχότερα στρώματα που είναι μακράν οι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν». Στα μέτρα αυτά περιέγραψε την ενίσχυση του προγράμματος σπουδών για την ιθαγένεια ή την επέκταση της παροχής προγραμμάτων εθελοντισμού στα σχολεία.