Win – win λύση για το πυροβολικό

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

Μεικτό «στόλο» αποτελούμενο από ισραηλινά συστήματα PULS και αμερικανικά Μ270Α2 σχεδιάζει να αποκτήσει ο στρατός ξηράς, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ισχύ πυρός του πυραυλικού πυροβολικού. Η πρόταση που φαίνεται να εισηγείται η στρατιωτική ηγεσία στην κυβέρνηση αφορά στην αρχική προμήθεια 36 συστημάτων PULS με πλήρη φόρτο πυρομαχικών, έναντι 690 εκατομμυρίων ευρώ και την αναβάθμιση –σε δεύτερο χρόνο και εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν– μέρους των αμερικανικής προέλευσης εκτοξευτών Μ270 που διαθέτει ήδη ο στρατός ξηράς, στην εκδοχή Α2.

Το πρόγραμμα που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του μακροπρόθεσμου αμυντικού σχεδιασμού, ο οποίος έλαβε πριν από λίγους μήνες το πράσινο «φως» της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ, «απασχολεί» καιρό τώρα την ηγεσία, με διαδοχικές προσφορές από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς να φτάνουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Αν και πλέον, η απόφαση για την προμήθεια των PULS θεωρείται ειλημμένη, καθώς η επιλογή έχει «κλειδώσει» τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν σε χρόνο που θα επιλέξει η Αθήνα.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση για τη δημιουργία μεικτού στόλου, εκτός από επιχειρησιακά, έχει και πολιτικά κριτήρια. Από τη μία, η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, στην οποία τόσο η Αθήνα, όσο και η Ιερουσαλήμ αποδίδουν μεγάλη σημασία. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε θέματα ενέργειας και εμπορίου καθώς και σε μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν στο επίκεντρο τη δημιουργία της «Ασπίδας του Αχιλλέα». 

Επιπλέον, η συναντίληψη σε ζητήματα διεθνούς δικαίου και νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να εδραιώσει το ιδεολόγημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, επιδιώκοντας τη δημιουργία τετελεσμένων με τη σύμπραξη της Λιβύης, καθιστά τη σχέση με το Ισραήλ ακόμη πιο σημαντική για την Αθήνα. Σε αυτό, αξίζει να προστεθεί και η αντίδραση της Ιερουσαλήμ στο ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το Ισραήλ προσφέρει στην Ελλάδα την πλήρη γκάμα των πυρομαχικών του συστήματος PULS, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Predator Hawk με ονομαστική εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, δυνατότητα που θα αυξήσει θεαματικά την ισχύ πυρός του ελληνικού πυροβολικού, καθώς όχι μόνο καλύπτει επαρκώς την επικράτεια αλλά επιτρέπει την κρούση στρατηγικών στόχων βαθιά στο έδαφος της Τουρκίας.

Επιπλέον, η Ιερουσαλήμ προσφέρει δεκαετή υποστήριξη του συστήματος, ενώ στην τιμή των 690 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση των χειριστών και των τεχνικών. Ακόμη, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει για τη μεταφορά βιομηχανικού έργου στο ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, ικανοποιώντας την προϋπόθεση της εγχώριας συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 25% που θέτει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στρατηγικό απόθεμα

Την ίδια ώρα, η απώλεια των αμερικανικής προέλευσης εκτοξευτών Μ270 θα σήμαινε απομείωση της ισχύος του πυροβολικού και «απαξίωση» του μεγάλου όγκου πυρομαχικών που βρίσκονται στις αποθήκες του ελληνικού στρατού. Ακόμη, η διαπίστωση πως η εξάρτηση από έναν προμηθευτή ενέχει υψηλό ρίσκο, οδήγησε τους επιτελείς του ΓΕΣ στην πρόταση για αναβάθμιση μέρους των εκτοξευτών στην πιο σύγχρονη εκδοχή, Α2.

Η περιορισμένη αναβάθμιση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ, από την αμερικανική προσφορά φαίνεται ότι, προς το παρόν, μένει εκτός η αγορά HIMARS. Ωστόσο, με τη διατήρηση των Μ270Α2, το πυροβολικό θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των υφιστάμενων πυρομαχικών αλλά και του νέου αμερικανικού πυραύλου PrSM, δυνητικής εμβέλειας 500 χιλιομέτρων, όταν και αν αυτός αποδεσμευτεί προς την Ελλάδα.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα