Η δράση θα συμβάλει στη διάσωση της γενετικής ποικιλότητας καλλιεργούμενων φυτών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΥΠΑΑΤ για την προστασία της βιώσιμης γεωργίας και της βιοποικιλότητας σε είδη με σημασία στον αγροδιατροφικό τομέα, ενισχύοντας την προσαρμοστικότητα των καλλιεργειών στις κλιματικές προκλήσεις. Παράλληλα οι Έλληνες γεωργοί θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία, ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους για να ανταποκριθούν στις μελλοντικές προκλήσεις.
Το Έργο «ΔιαΦυΓε» στοχεύει στην:
- αποκατάσταση και διατήρηση συλλογών των εθνικών καταλόγων καθώς και παραδοσιακών και σπάνιων ποικιλιών φυτών μέσω της μεθόδου ex-situ διατήρησης, διασφαλίζοντας την προστασία τους από εξωτερικές απειλές
- εξασφάλιση πιστοποιημένου αρχικού πολλαπλασιαστικού υλικού και την ενίσχυση της γενετικής ποικιλομορφίας και ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, στοιχείο καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη γεωργία
Ο ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ, ο μεγαλύτερος φορέας διατήρησης φυτικών γενετικών πόρων στη χώρα, αναλαμβάνει την υλοποίηση του Έργου αξιοποιώντας την επιστημονική του τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες υποδομές των Ινστιτούτων Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, καθώς και Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΠΥ) και οι Συλλογές Διατήρησης Ποικιλιών (ΣΔΠ) καρποφόρων δένδρων και αμπέλου στα αγροκτήματα των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς οι δράσεις στοχεύουν στην ανανέωση, στον εμπλουτισμό και στην προστασία τους.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.100.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2025–2029, με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΟ–ΔΗΜΗΤΡΑ.