Κτήματα σε μεγάλες εκτάσεις, στους πληγέντες οικισμούς, καλύφθηκαν από ένα λευκό παγωμένο στρώμα χαλαζιού, από το καιρικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε με ένταση, με αποτέλεσμα να πέσουν πολλά άνθη από τα δέντρα και να προκληθούν φθορές και στο φυτικό κεφάλαιο, γεγονός που υπονομεύει και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
«Η καταστροφή είναι μεγάλη, αλλά την πραγματική της έκταση θα την αντικρίσουμε μόλις βγει ο ήλιος στις αμέσως επόμενες ημέρες. Τότε θα φανεί τί θα κρατηθεί από τα τσαμπιά και τί όχι και αν από τα χτυπήματα στο φυτικό κεφάλαιο θα προκληθούν καρκινώματα», είπε στο Agronews ο παραγωγός Ευάγγελος Ευαγγελινός από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.
Έμπειρος ελαιοκαλλιεργητής και στο παρελθόν για χρόνια πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοκαλλιεργητών Γαλάτιστας, ο συνομιλητής μας σημειώνει πως «είμαι 64 ετών και τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί σε ένταση και μέγεθος. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί, γιατί τα φρόντισε τα δέντρα, τα καμάρωνε όλο το προηγούμενο διάστημα, γιατί η χρονιά είχε ξεκινήσει καλά, και σε λίγα λεπτά ήρθε η πίκρα. Το κακό είναι τριπλό, διότι ούτε παραγωγή θα πάρουμε, ούτε αποζημίωση γιατί η καταστροφή είναι στο προανθικό στάδιο και δεν το προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στο τέλος τα έξοδα θα πολλαπλασιαστούν, γιατί θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από επεμβάσεις όλο το καλοκαίρι για να επουλωθούν σωστά οι πληγές που έγιναν από τα χτυπήματα στα κλαδιά των δέντρων».
Παρόμοια εικόνα μας μεταφέρει για την περιοχή της Ορμύλιας και ο Στυλιανός Χούτας, γεωπόνος και παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής. «Η χαλαζόπτωση κράτησε περίπου 15-20 λεπτά, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα και το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν ρεβίθι. Βρήκε την ελιά σε κάποια κτήματα στο στάδιο της ανθοφορίας και σε κάποια άλλα λίγο πριν την ανθοφορία, με συνέπεια να έχουμε φυλλόπτωση σε αρκετά μεγάλο βαθμό, καθώς και ζημίες στους βλαστούς, που σημαίνει δυνητικά προβλήματα με καρκινώματα. Επίσης από τις ταξιανθίες που υπήρχαν στα δέντρα, μέρος αποκολλήθηκε και έπεσε στο έδαφος. Το κακό είναι πως στο στάδιο που βρίσκονται οι ελιές ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και για μια ακόμη χρονιά οι ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής πληρώνουν την ασφάλισή τους, αλλά δεν απολαμβάνουν προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χούτας.
Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι είναι ακόμη νωρίς, να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εκτίμησε πως από τα περίπου 25.000 στρέμματα των εκτάσεων με ελιές της Ορμύλιας ένα περίπου 30% φαίνεται να υπέστη σοβαρές ζημίες και μένει να φανεί τί θα κρατηθεί και θα δέσει τελικά, ενώ σε άλλους ελαιώνες η πτώση των ταξιανθιών κυμαίνεται από 15% έως και 30% ανάλογα την περιοχή.
Σε διαρκείς αξιολογήσεις των κτημάτων είναι τις τελευταίες ώρες και ο γεωπόνος Δημοκράτης Γιοματάρης επίσης από τον οικισμό Ορμύλιας. «Σε κάποιες από τις περιοχές από όπου πέρασε το καιρικό φαινόμενο οι καταστροφές φαίνεται πως είναι μεγάλες ως μια πρώτη εκτίμηση, όμως πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα ακόμη για να δούμε όλη την εικόνα. Το βέβαιο είναι πως αν οι αγρότες δεν καταφέρουν να μπουν να ψεκάσουν σύντομα, η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη δευτερογενώς, από βακτήρια που θα αναπτυχθούν», μας είπε ο έμπειρος γεωπόνος.