Υμνοι Μπάρακ υπέρ Τουρκίας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κοινοποίηση

Φόρτωση Text-to-Speech…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους, δικαιολόγησε την επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει τους S-400, ενώ κατηγόρησε τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά τους προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, και ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως ο ίδιος εργάζεται προς την κατεύθυνση να πάρει η Αγκυρα και F-16 και F-35.

O κ. Μπάρακ ανέφερε ότι λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 ο κ. Ερντογάν ήθελε να αγοράσει τους πυραύλους Patriot, αλλά τελικά αγόρασε το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400. «Το Κογκρέσο αναστατώθηκε. Τους επέβαλε τις κυρώσεις CAATSA και ένα άλλο σύνολο κυρώσεων και τους είπε, για την αμυντική σας αγορά, δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα F-35 και θα διακόψουμε τα F-16 και τις τροποποιήσεις των F-16».

O πρέσβης των ΗΠΑ στη συνέντευξη που παραχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, τόνισε πως οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα η Τουρκία να «κατασκευάζει τα καλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο».

Ο ίδιος ανέφερε πως έχουν «παγώσει» οι αμυντικές σχέσεις και δεν δόθηκαν F-16 και F-35. «Ετσι επιστρέψαμε και είπαμε, εντάξει, τώρα έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν έκαναν φανταστική δουλειά στο να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση που είχε μείνει κενή… Αλλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν και των κυβερνήσεων Ομπάμα, η Τουρκική Δημοκρατία δεν αγαπήθηκε και αισθάνθηκε ότι δεν αγαπήθηκε. Επίσης, δεν αγαπήθηκε από την ευρωπαϊκή κοινότητα, διότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στο ΝΑΤΟ. Το Κογκρέσο είπε: “Α χα, άτακτα αγόρια. Πρέπει να απαλλαγείτε από τους S-400. Παρεμπιπτόντως, είχαν ήδη πληρώσει για ένα μέρος των F-16 και έφτιαχναν τα F-35. Ετσι, αυτή ήταν μια μεγάλη ιστορία για σχεδόν μια δεκαετία που έφτασε στο τέλος της».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, αιτιολογεί την προμήθεια των S-400 από τον Ταγίπ Ερντογάν και εξαίρει τον ρόλο του στην περιοχή.

Ο κ. Μπάρακ επισήμανε ότι στόχος είναι η διαπραγμάτευση για το ζήτημα. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και μια δεκαετία και πρέπει να εξεταστεί από το Κογκρέσο ξεχωριστά από τις άλλες αμερικανικές κυρώσεις που βρίσκονται σε ισχύ κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Αυτή ήταν μια μακρά ιστορία σχεδόν μιας δεκαετίας που έφτασε στο τέλος της. Ποιο είναι αυτό το τέλος; Μια διαπραγμάτευση και μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω… Το F-35 είναι κάτι που το Κογκρέσο πρέπει να εξετάσει και να εγκρίνει στο σύνολό του, ξεχωριστά από τις κυρώσεις CAATSA», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Μπάρακ ανέφερε ότι η Τουρκία «βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου. Και παρεμπιπτόντως, έχει συναλλαγές και εμπορεύεται με όλους. Αυτό ήταν το σημείο όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση με τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλλια· με τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο Πέλαγος, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Δρόμο των Μπαχαρικών – όλα περνούν από εκεί».

Ως «εξαιρετικό» χαρακτήρισε, επίσης, ο κ. Μπάρακ τον ρόλο που έχει αναλάβει η Τουρκία. «Ηταν καθοριστικοί. Και ο πρόεδρος Ερντογάν, ο Χακάν Φιντάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, όλα τα ανώτερα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν παρέμβει εκ μέρους της Αμερικής για να βοηθήσουν στην εξεύρεση αυτού του διαμεσολαβητικού διαλόγου», δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχέση με τη Ρωσία – Ουκρανία και όχι μόνο.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σχολιάζει, τέλος, θετικά πως η Αγκυρα δεν χαρακτήρισε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Εχουν επικριθεί για τη σχέση τους με τη Χαμάς. Δεν έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση αλλά ως αποτέλεσμα, έχουν κάνει διάλογο, όπως το Κατάρ. Αν δεν έχουμε διάλογο, αν δεν έχουμε έναν μηχανισμό για να μπορεί ο πρόεδρος να προσπαθήσει να παρέμβει σε αυτά τα πολύ σκληρά μέρη, έχουμε πραγματικά προβλήματα. Αλλά η Τουρκία ήταν σπουδαία».

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα