Φόρτωση Text-to-Speech…
Οι «καθυστερήσεις» που παίζει η κυβέρνηση εδώ και περίπου 15 ημέρες στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ φτάνουν στο τέλος, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και το Μαξίμου θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση.
Η τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν καθαρά αμυντική, θέλοντας πρώτα να «διαβάσει» πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολούθως, χωρίς να βιαστεί, να πάρει «την πιο σωστή θέση», αποφεύγοντας τα λάθη που δεδομένα έγιναν στην υπόθεση των Τεμπών.

Στην Ηρώδου Αττικού όλο αυτό το διάστημα εξέτασαν αναλυτικά τα εξής:
1. Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα που καταγράφονται στη δικογραφία και όχι την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».
2. Ποια είναι η αντίδραση της κοινής γνώμης και πόσο η συγκεκριμένη υπόθεση επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και σε επιμέρους τομείς, όπως είναι ο δείκτης διαφθοράς και η αξιοπιστία της κυβέρνησης.
3. Πώς διαμορφώνεται το κλίμα εντός της κυβέρνησης για την υπόθεση και ποιες θα είναι οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο γι’ αυτήν, ανάλογα με το πώς θα επιλέξει να κινηθεί.
Ο αντίκτυπος
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως «έως τώρα ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι μικρότερος από όσο διαφαινόταν στην αρχή, καθώς η Ν.Δ. παρουσιάζει μικρή πτώση των ποσοστών της». Παρ’ όλα αυτά, οι μετρήσεις που έχουν «τρέξει» δείχνουν πως στην ελληνική περιφέρεια υπάρχει μεγαλύτερη αναστάτωση για το θέμα από ό,τι στα αστικά κέντρα, που αντιμετωπίζουν το θέμα μάλλον κυνικά, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα του αγροτικού κόσμου έχει περάσει η πεποίθηση πως «ένα σύστημα πλούτιζε παράνομα εις βάρος της πλειονότητας».

Η ίδια πηγή αναφέρει πως αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό της Ν.Δ. στον αγροτικό κόσμο έφτασε το 47% το 2023, τότε «καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πολιτικό πρόβλημα».
Την ίδια ώρα, ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί τη διαφθορά «σημαντικό πρόβλημα» ανεβαίνει, καθώς το θέμα αυτό είναι πλέον μέσα στην πρώτη τριάδα για πρώτη φορά μετά την υπόθεση των υποκλοπών. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως το θέμα έχει προκαλέσει νέα αναστάτωση στην Κ.Ο., η οποία κινείται πλέον με πυξίδα τις προσωπικές ατζέντες των βουλευτών.
Τι θα κάνουν οι βουλευτές; Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως το θέμα έχει προκαλέσει νέα αναστάτωση στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, που κινείται πλέον με πυξίδα τις προσωπικές ατζέντες των βουλευτών.
Τέλος, όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, νομικοί που έχουν κάνει φύλλο και φτερό τη δικογραφία «δεν βλέπουν ποινικές ευθύνες», ενώ το Μαξίμου απορρίπτει ως «φήμες» τα όσα ειπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα περί νέας δικογραφίας που θα περιλαμβάνει και άλλα πολιτικά πρόσωπα, κάτι που βοηθάει στη χάραξη της στρατηγικής της επόμενης μέρας, αφού «περιορίζει τον βαθμό εμπλοκής των κυβερνητικών στελεχών».
Οι 2+1 επιλογές
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο που περιγράφηκε παραπάνω, καλείται να λάβει τις αποφάσεις της για το πώς θα κινηθεί. Αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα απορρίψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για κακούργημα, καθώς κανείς από την κυβέρνηση δεν βλέπει πώς γίνεται νομικά να σταθεί αυτή η πρόταση. Από εκεί και πέρα, προσανατολίζεται σε δύο συν μία πιθανές επιλογές.
Η πρώτη είναι η καθαρή απόρριψη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ με μια «τελεία και παύλα», όπως το θέτει αρμόδια πηγή, δηλαδή να μην υπάρξει κάποια άλλη πρόταση από την πλειοψηφία και η υπόθεση να κλείσει ποινικά, ανοίγοντας όμως παράθυρο για την αντιπολίτευση να μιλήσει ξανά «για συγκάλυψη» μετά τα Τέμπη. Μπορεί να το αντέξει αυτό η κυβέρνηση;

Οι απαντήσεις διίστανται. Αλλοι λένε πως δεν γίνεται να σέρνεται διαρκώς η πολιτική ζωή σε μια ποινικοποίηση. Αλλοι φοβούνται πως μετά το «ομαλό κλείσιμο του κύκλου των Τεμπών», με την παραπομπή στη Δικαιοσύνη δύο πρώην υπουργών θα ανοίξει νέος κύκλος πολιτικής τοξικότητας, στον οποίο η κυβέρνηση δεν θα έχει όπλα στη φαρέτρα της μετά το δεδικασμένο του «μοντέλου Τριαντόπουλου».
«Σημαντικό πρόβλημα» – Tο ποσοστό των πολιτών που θεωρεί τη διαφθορά «σημαντικό πρόβλημα» ανεβαίνει, γεγονός που ειδικά για την κυβερνώσα παράταξη δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία.
Η δεύτερη είναι να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πλημμέλημα. Το σκεπτικό σε αυτή την περίπτωση είναι ακριβώς ίδιο με τις περιπτώσεις Καραμανλή και Τριαντόπουλου. Δηλαδή η κυβέρνηση «δεν βλέπει κακούργημα», αλλά παραπέμπει τους δύο πρώην υπουργούς της για να ελεγχθεί πιθανή παράβαση καθήκοντος. Με τη λύση αυτή, που προκρίνουν αρκετοί, θα έχει το επιχείρημα πως για μία ακόμη φορά έστειλε δύο υπουργούς στον φυσικό δικαστή και δεν κρύβεται.
Και εδώ όμως υπάρχουν πάσης φύσεως προβλήματα. Αφενός η Ν.Δ. θα έχει τέσσερις υπουργούς της που έχουν παραπεμφθεί, δίνοντας το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να μιλήσει για «κυβέρνηση υποδίκων». Αφετέρου ο Μάκης Βορίδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται καμία συζήτηση περί Προανακριτικής, θέση την οποία ασπάζονται και αρκετοί βουλευτές του κόμματος.
Υπάρχει όμως και μία τρίτη επιλογή, που είναι να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα ελέγξει τα πεπραγμένα πολλών ετών πίσω και θα φέρει δεκάδες μάρτυρες στη Βουλή, σε μια μακρά διαδικασία, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ τοξική και θα κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα για πολύ καιρό.