Ζελένσκι: «Στρατηγικός οπτιμισμός» – Αλλαγή τακτικής απέναντι στον Τραμπ

Κοινοποίηση

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την επίθεση που δέχθηκε on camera ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς στο Οβάλ Γραφείο;

Ο Ζελένσκι επιχειρεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να έχουν άμεσες επαφές χωρίς ουκρανική παρουσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, γράφει ο Guardian, έμαθε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του απαιτούν «θετικότητα» και δεν έχει νόημα να προσπαθεί να τους κάνει κάποιος «ενέσεις πραγματικότητας».

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη Τρίτη, ο Ζελένσκι επιχείρησε να εξηγήσει πού βρίσκονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ωστόσο το έκανε σε έναν αξιοσημείωτα διαφορετικό τόνο.

Η νευρικότητα που τον διακατείχε στο Λονδίνο όπου πήγε μετά το επεισοδιακό ταξίδι στις ΗΠΑ έχει περάσει ανεπιστρεπτί, υποστηρίζει το βρετανικό μέσο.

Αντίθετα, ο Ουκρανός πρόεδρος ήταν τόσο αισιόδοξος που η στάση του θα πρέπει να ερμηνευτεί μόνο ως πολιτική τοποθέτηση. O Guardian ονομάζει αυτή την τακτική «στρατηγικό οπτιμισμό».

Αν και παραπονέθηκε για τα σχόλια του Στιβ Γουίτκοφ, ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ, ότι τέσσερις ουκρανικές περιοχές που κατέχονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από τη Ρωσία αποτελούνται από ανθρώπους που επιθυμούν την κυριαρχία της Μόσχας σε «συντριπτική πλειοψηφία», ο Ζελένσκι είπε ότι αυτά έγιναν «σύμφωνα με τα μηνύματα του Κρεμλίνου».

Μάλιστα, επέμεινε ότι αυτό έχει και πλεονεκτήματα.

Στιγμιότυπο από την ολομέτωπη επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο. Στιγμιότυπο από την ολομέτωπη επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.

Στιγμιότυπο από την ολομέτωπη επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο.

«Δεν θα πιστεύουν τους Ρώσους όλο και περισσότερο κάθε μέρα»

Με την πάροδο του χρόνου, υποστήριξε ο Ζελένσκι, η ομάδα του Λευκού Οίκου θα εκτιμήσει ότι το Κρεμλίνο δεν ενεργεί με καλή πίστη. Θα γίνει σαφές ότι «οι Ρώσοι δεν θέλουν» μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, καθώς προβάλλουν όλο και περισσότερες αντιρρήσεις καθώς εξελίσσονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι άνθρωποι», είπε, εννοώντας την επιτελική ομάδα του Τραμπ «δεν θα πιστεύουν τους Ρώσους όλο και περισσότερο κάθε μέρα».

Αν και ο Ζελένσκι συμφώνησε για την ενεργειακή και θαλάσσια εκεχειρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, γνώριζε ότι υπήρχαν ρωσικές προϋποθέσεις.

Μέσα σε λίγες ώρες, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η συμμετοχή του στη θαλάσσια εκεχειρία εξαρτάται από την ελάφρυνση των κυρώσεων για τη γεωργία, ενώ οι αναφορές της Πέμπτης για διακοπή της ηλεκτροδότησης στη Χερσώνα μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς υποδηλώνουν ότι ούτε η ενεργειακή εκεχειρία τηρείται πλήρως.

Η άνισα εφαρμοζόμενη κατάπαυση του πυρός μπορεί να μην είναι προφανώς προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι πολλές λεπτομέρειες έμειναν ασαφείς στις δύο δηλώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ (μία που διαπραγματεύτηκαν με την Ουκρανία, μία με τη Ρωσία) επειδή ο Λευκός Οίκος βιαζόταν να πετύχει κάποιου είδους συμφωνία.

«Δεν λέει τι θα συμβεί αν κάποιος παραβιάσει την εκεχειρία – οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να καταρρεύσει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης «να μην εμβαθύνουμε πολύ».

Από την πλευρά της, η Ουκρανία θα καταγράψει τυχόν ρωσικές παραβιάσεις και θα τις γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ και τον κόσμο, αν και ο αντίκτυπος στη συμπεριφορά του Κρεμλίνου μπορεί να είναι περιορισμένος.

Ένα φορτηγό πλοίο κοντά σε λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα στην Οδησσό. Ένα φορτηγό πλοίο κοντά σε λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα στην Οδησσό.

Ένα φορτηγό πλοίο κοντά σε λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα στην Οδησσό.

Έπαθε και έμαθε, λέει αναλυτής για τον Ζελένσκι

Ο Κιρ Τζάιλς, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στη δεξαμενή σκέψης Chatham House, δήλωσε: «Ο Ζελένσκι έχει εκτιμήσει ότι είναι καλύτερα να συμβαδίσει με αυτό που μαγειρεύεται, παρά να προσπαθήσει να εισάγει την πραγματικότητα στη διαδικασία, επειδή έχει δει τι συμβαίνει αν κάνει το δεύτερο».

Όταν, στις αρχές του μήνα, ένας κουρασμένος Ζελένσκι, ο οποίος ακόμα δεν είχε συνέλθει από την ενέδρα στο Οβάλ Γραφείο, είπε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης ενημέρωσης του Τύπου στο Λονδίνο, ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου «είναι ακόμα πολύ, πολύ μακριά», αυτό χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από τον Λευκό Οίκο για να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αυτές ξεκίνησαν εκ νέου μόνο όταν η Ουκρανία δεσμεύτηκε για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Σαουδική Αραβία μια εβδομάδα περίπου αργότερα, μια δέσμευση στην οποία η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με τα λόγια του Bλαντίμιρ Πούτιν, ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να οδηγήσει στην «εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης» και επομένως σε περισσότερες διαπραγματεύσεις, ενώ ο χερσαίος και αεροπορικός πόλεμος συνεχίζεται.

Το πρόβλημα του Ουκρανού προέδρου

Το πρόβλημα για τη στρατηγική του Ζελένσκι είναι ότι αν υπάρξουν σημαντικές ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας ή αν προκύψει κάποια άλλη ανισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα, δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό το Κίεβο θα μπορεί να γυρίζει το άλλο μάγουλο.

Την ημέρα της ανακοίνωσης της κατάπαυσης του πυρός ήταν αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ προειδοποίησε αμέσως τη Ρωσία να μην την χρησιμοποιήσει ως κάλυψη για να απομακρύνει το ναυτικό της από την ανατολική Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει εγκλωβιστεί.

Επίσης, δεν είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος θα ήταν πρόθυμος να αυξήσει την πίεση προς το Κρεμλίνο εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες παρουσιάσουν αμελητέα μόνο πρόοδο.

Αυτό θα αποτελούσε μια απότομη αλλαγή της στρατηγικής του Λευκού Οίκου. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως ο αποκλεισμός της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται να συνομιλεί πολύ πιο άνετα με τον Πούτιν παρά με τον Ζελένσκι.

Ο Πούτιν και οι συνεργάτες του, είπε ο Τζάιλς, «θα υπολογίζουν πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν και πόσα μπορούν να αποσπάσουν από τους Αμερικανούς, πριν αυτό γίνει τόσο ενοχλητικό, ώστε ακόμη και ο Τραμπ, χωρίς αίσθηση ντροπής ή ταπείνωσης, να πει ότι φτάνει πια».

Τη Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συζήτησαν για τα ουκρανικά εδάφη, αν και δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο.

Ο Ζελένσκι δεν έκανε πολλά γι’ αυτό την Τρίτη – λέγοντας απλώς ότι «ανησυχεί» – αλλά τις επόμενες εβδομάδες, η νεοαποκτηθείσα υπομονή του Ουκρανού προέδρου είναι πιθανό να δοκιμαστεί ξανά, σημειώνει ο Guardian.

Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα