Φόρτωση Text-to-Speech…
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσα σε σκληρά συγκρουσιακό κλίμα. Η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για Εξεταστική από το 1998, ενώ χθες κατατέθηκαν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και η κοινή ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, που ζητούν διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη.
Διπλή γραμμή άμυνας από Ν.Δ.
Της Δώρας Αντωνίου
Σε νέα φάση εισέρχεται η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο όσον αφορά τις προτάσεις που κατατίθενται στη Βουλή και τη διαφορετική φιλοσοφία που διατρέχει την προσέγγιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Τελικά στη Βουλή φθάνουν τρεις προτάσεις. Αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο από το 1998 μέχρι σήμερα και δύο προτάσεις, η πρώτη του ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, που ζητούν Προανακριτική για διερεύνηση κακουργηματικών ευθυνών των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που απέστειλε στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το πεδίο σύγκρουσης για τις επόμενες ημέρες θα κινηθεί στις εξής επιμέρους παραμέτρους:
• Τα αδικήματα που περιγράφει η δικογραφία. Η κυβέρνηση δεν καταθέτει δική της πρόταση για Προανακριτική και απορρίπτει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι από τη μελέτη της δικογραφίας δεν προκύπτει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την τέλεση αδικήματος. Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν κακουργηματικές ευθύνες για τους δύο υπουργούς και ζητούν τη διερεύνησή τους.
• Το ζήτημα της παραγραφής. Η κυβέρνηση επιμένει ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής υπουργικών ευθυνών. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό δεν ισχύει και επικαλούνται σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή, στην οποία, όπως αναφέρουν, επισημαίνεται ότι για τον κ. Βορίδη επέρχεται παραγραφή στις 6 Οκτωβρίου. Οσον αφορά τον κ. Αυγενάκη, αν και στη δική του περίπτωση η περίοδος παραγραφής εκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις επόμενες εκλογές, υποστηρίζουν ότι με τη σύσταση Εξεταστικής και εφόσον αυτή κλείσει τις εργασίες της χωρίς να καταλογίσει ευθύνες, δεν μπορεί να επανέλθει κάποιος σε αναζήτηση ευθυνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Θα καταθέσει σήμερα πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.
• Η ψηφοφορία για τις προτάσεις. Η κυβερνητική πλειοψηφία ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπερψηφίσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πρόδηλη ανακολουθία στην επιλογή τους να ζητήσουν τη σύσταση Εξεταστικής. Η κυβέρνηση ζητάει, όμως, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση για Εξεταστική και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τις εργασίες της επιτροπής και τις καταθέσεις μαρτύρων που θα κληθούν, να προτείνει σε ένα δεύτερο στάδιο τη σύσταση Προανακριτικής για διερεύνηση ευθυνών. Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση στην πρότασή της. Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν την Εξεταστική, θα είναι σαν να αναγνωρίζουν την ορθότητα της κυβερνητικής επιλογής. Εάν την καταψηφίσουν, η κυβέρνηση θα τα καταγγείλει για απροθυμία ουσιαστικής και σε βάθος χρόνου διερεύνησης των ευθυνών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, με ασφάλεια μπορεί να προεξοφληθεί ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση της άλλης. Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν στις ψηφοφορίες οι ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν έχουν υπογράψει κάποια από τις δύο προτάσεις.
Το σκεπτικό
Στην πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής, η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, η κυβέρνηση θα αναπτύξει το σκεπτικό της διαχρονικής έρευνας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυση του Οργανισμού μέχρι σήμερα, με στόχο της Εξεταστικής να τοποθετήσει σε σαφή σειρά τον τρόπο με τον οποίο «χτίστηκε» το πλαίσιο που επέτρεψε την ανάπτυξη παθογενειών στον Οργανισμό και σε ποιο χρόνο έγινε αυτό. Επί της ουσίας, το σκεπτικό της κυβερνητικής πρότασης προτάσσει τη θέση ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2019 ανέλαβε τον Οργανισμό με ήδη διαμορφωμένο ένα μηχανισμό ο οποίος διευκόλυνε τη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων και ότι οι παθογένειες, οι θεσμικές αδυναμίες και οι αδιαφανείς διαδικασίες προϋπήρξαν, έχοντας υιοθετηθεί ως πρακτικές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Προανακριτική εν μέσω ενστάσεων για την καθυστέρηση
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Το αίτημά του για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη για κακουργηματική απιστία εις βάρος συμφερόντων της Ε.Ε. κατέθεσε τελικά χθες το απόγευμα στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες πριν ανάλογου περιεχομένου κοινή των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς κίνηση, μια συνεδρίαση της πράσινης Κ.Ο. και η διαδικασία συλλογής υπογραφών.

Αν και στη συνεδρίαση της Κ.Ο., σύμφωνα με πηγή που έχει πλήρη γνώση της συζήτησης, διαπιστώθηκε κλίμα σύμπνοιας, στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν σταμάτησαν να φθάνουν πληροφορίες περί «γκρίνιας» ουκ ολίγων στελεχών ή και βουλευτών του κόμματος, για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεση της πρότασης, η συγγραφή της οποίας φέρεται να είχε ολοκληρωθεί ακόμα και πριν από το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η δυσφορία προς την ηγεσία Ανδρουλάκη εστιάζεται αφενός στο γεγονός ότι χάθηκε το μομέντουμ καθώς «πρόλαβαν» τα δύο κομμάτια του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου, ότι πολιτικά δόθηκε το δικαίωμα στο αντι-ΠΑΣΟΚ μέτωπο να θέτει ερωτήματα του τύπου «αφού δεν διαφέρει η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη από εκείνη των ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς ως προς τα πρόσωπα και τα αδικήματα, γιατί δεν συνυπέγραφε τη χρονικά πρώτη κατατεθείσα και διασπά το αντιπολιτευτικό μέτωπο;». Ανώτερη κομματική πηγή μιλώντας στην «Κ» απέρριπτε τη σχετική φημολογία, κάνοντας λόγο για «κοντόφθαλμες πολιτικές αναλύσεις». Και εξηγούσε:
«Εμείς δεν μπαίνουμε σε διαγωνισμό ταχύτητας. Είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι θα καταθέταμε μόνοι μας τεκμηριωμένη πρόταση για μια υπόθεση που ξεκίνησε από μια θεσμική στρέβλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία “απογείωσε” η σημερινή κυβέρνηση». Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρεί πως οι πληροφορίες συνιστούν ένα «αφήγημα που εξυπηρετεί πολιτικά τη Ν.Δ.» και διαμορφώνουν ένα καλύτερο περιβάλλον για την κυβέρνηση που «ξεπλένει» τους υπουργούς, αφού η δημόσια συζήτηση επιχειρείται να εστιάσει σε παραπολιτικά ζητήματα, όπως το αν αθροιστικά η πρόταση της Κουμουνδούρου έχει περισσότερες υπογραφές» (37 μαζί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, έναντι των 33 του ΠΑΣΟΚ). Πάντως, δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κομματική ανακοίνωση της κατάθεσης της πράσινου αιτήματος συνοδεύθηκε από την ανακοίνωση πως το συνυπογράφουν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές –άρα συνολικά 35– οι Γ. Σαρακιώτης και Μπαράν Μπουρχάν, εκλεγμένοι με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως. Κίνηση η οποία εκ των πραγμάτων καταδεικνύει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν προσπερνά εντελώς αδιάφορα τη σημειολογική πλευρά των χειρισμών.
Κατατέθηκε χθες το απόγευμα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – «Δεν μπαίνουμε σε διαγωνισμό ταχύτητας», αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, συμπληρώνοντας ότι το κάλεσμα απευθύνεται και στους βουλευτές της Ν.Δ.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό το οποίο αφορά την πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση Εξεταστικής και τις βολές που δέχεται το ΠΑΣΟΚ ότι φοβάται επειδή η περίοδος έρευνας αφορά και μέρος της δικής του διακυβέρνησης, η ηγεσία των πράσινων στέλνει μήνυμα μέσω πηγής προσκείμενης στην ηγεσία: «Αν η Ν.Δ. ψηφίσει την πρότασή μας για Προανακριτική, τότε και εμείς θα ψηφίσουμε για Εξεταστική».

Στο κλίμα αυτό, το στέλεχος του κόμματος Μ. Οθωνας σε ανάρτησή του λέει: «Την Εξεταστική που προτείνουν να την ψηφίσουν, να την συγκροτήσουν και να την λειτουργήσουν μόνοι τους. Ελπίζω να μη βρουν και βοηθούς λαντζέρηδες στην επιχείρηση ξεπλύματος του σκανδάλου τους. Εκτός αν αποδεχθούν τη συγκρότηση και λειτουργία προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλό τους». Δεδομένου ότι η Ν.Δ. απορρίπτει την Προανακριτική, μένει να αποσαφηνιστεί αν το ΠΑΣΟΚ καταψηφίσει την Εξεταστική ή θα απέχει της σχετικής ψηφοφορίας όταν γίνει στη Βουλή.
Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς μετά τις εντάσεις
Του Αντώνη Αντζολέτου
H Νέα Αριστερά είχε ανάψει «κόκκινο φως» τον Απρίλιο στη συμπόρευση κοινοβουλευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέσυρε τη στήριξη στη Λούκα Κατσέλη στην τελευταία ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας και δεν συναίνεσε στην Προανακριτική που είχε συντάξει το κόμμα του Σωκράτη Φάμελλου για τα Τέμπη. Κουμουνδούρου και Πατησίων πέρασαν μια ιδιαιτέρως «ψυχρή» περίοδο με έντονη καχυποψία εκατέρωθεν. Οι «11» του Αλέξη Χαρίτση είπαν όμως τώρα το «ναι» και οι πρώην σύντροφοι βρέθηκαν μαζί έπειτα από καιρό στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σωκράτης Φάμελλος, Διονύσης Καλαματιανός και Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε ανοιχτή γραμμή για αρκετές ημέρες με τους Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Πέτη Πέρκα προκειμένου να βρουν μια χρυσή τομή. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς τη Δευτέρα το βράδυ συμφώνησε ομόφωνα σε αυτή την κίνηση.
Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στην υπόθεση των Τεμπών, κατέθεσαν κοινή πρόταση για Προανακριτική στη Βουλή.
Στο αίτημά τους οι 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ζητούν να ελεγχθούν οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως «η πολιτική ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αναξιόπιστη. Για αυτό και είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια εθνικών εκλογών».

Πού ποντάρουν
Στα δύο κόμματα είδαν πως η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά στο Μαξίμου. Δεν περιμένουν να γίνει η ανατροπή και να υπερψηφιστεί η πρότασή τους για Προανακριτική, αλλά δεν αποκλείουν «γαλάζιες» διαρροές ή νέα στοιχεία που θα προκύψουν και θα επαναφέρουν το ζήτημα των παράνομων κοινοτικών επιδοτήσεων στο προσκήνιο από το φθινόπωρο. Ποιος είναι ο στόχος; Γνωρίζοντας πως το ισχυρό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ΔΕΘ και οι οικονομικές εξαγγελίες που θα κάνει στο Βελλίδειο τον Σεπτέμβριο, επιθυμούν η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη νέα πολιτική χρονιά με τις μεγαλύτερες δυνατές «ζημιές». Το άλλο «κέρδος» από τη συμπόρευση στην πρόταση για την Προανακριτική το περιέγραψε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84: «Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε μια μοναχική πορεία και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ… Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ο κ. Ανδρουλάκης να υποστηρίξει την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και η Νέα Αριστερά, που αποτυπώνει πλήρως τεκμηριωμένα όλο το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο με τις “γαλάζιες ακρίδες”. Ετσι δίνουμε απάντηση στη Δεξιά. Με συγκεκριμένες προτάσεις και με συνεργασίες». Η εικόνα πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει μόνο, αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεννόηση με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, βολεύει την Κουμουνδούρου. Μπορεί σε πρώτη φάση το ζητούμενο να είναι ο επαναπατρισμός του κόσμου που έχει πάει στην Πλεύση Ελευθερίας, ωστόσο αυτό που έχει «πονέσει» πιο πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Χαρίτσης με ανάρτησή του για την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων δεν παρέλειψε και αυτός να στοχεύσει το ΠΑΣΟΚ: «Τώρα που τα σκάνδαλα φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να απαλλαγεί από τη βαριά ευθύνη που τη βαραίνει. Το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και με το “παρών” στην αντισυνταγματική τροπολογία Πλεύρη, ξαναπέφτει στο κενό των ίσων αποστάσεων που σημαίνει ένα πράγμα: την ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία. Θα πρότεινα στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάσει ξανά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί, όλα είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για τετριμμένα μισόλογα, ανιστόρητους συμψηφισμούς και μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη».
Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έστειλαν ένα «σήμα» στη Χαριλάου Τρικούπη πως, έχοντας τέσσερις περισσότερους βουλευτές, μπορούν να λειτουργούν ως αξιωματική αντιπολίτευση. Χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι περισσότερο, όπως ξεκαθαρίζουν και οι δύο πλευρές. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το «κέρδος» εκτιμάται πως είναι διπλό, καθώς μέχρι στιγμής από τις προτάσεις για Προανακριτική έχουν βγει εκτός κάδρου η Πλεύση Ελευθερίας αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος στην προηγούμενη ανάλογη διαδικασία για τα Τέμπη είχε αποσύρει τις έξι υπογραφές των βουλευτών που τον στηρίζουν, προκαλώντας εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου.