Κεντροαριστερά: «Αγκάθι» για όλους τα γκάλοπ

Κοινοποίηση

Στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία» όλο το τελευταίο διάστημα βλέπουν μπροστά τους νούμερα. Εκτός από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει εκτιναχθεί στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά, τα υπόλοιπα κόμματα αντιμετωπίζουν τα ευρήματα των εταιρειών μέτρησης με προβληματισμό. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά στέκονται αμήχανα μπροστά στην καθίζηση που έχουν υποστεί, ενώ και στο ΚΚΕ όσοι περίμεναν πως μετά τις ευρωεκλογές το διψήφιο ποσοστό θα ήταν «παιχνιδάκι», διαψεύσθηκαν. Με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας, οι μοναχικές πορείες που έχουν ακολουθήσει δεν έχουν δώσει θετικό πρόσημο.

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά αναζητούν τις αιτίες εξαιτίας των οποίων χάνουν έδαφος, ενώ διαψεύσθηκαν οι ελπίδες του ΚΚΕ για διψήφια ποσοστά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν εκμεταλλεύθηκε το «δώρο» της ανάληψης της θεσμικής θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Η διαγραφή της Κατερίνας Μπατζελή προκάλεσε ένα γύρο εσωστρέφειας που τώρα καλούνται να προσπεράσουν πριν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Κινείται στη ζώνη του 14% και μόνο άρωμα κυβερνητικής προοπτικής δεν αναδίδουν τα ποσοστά του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «έχουμε μια κάμψη, είναι μια πραγματικότητα, εγώ θεωρώ ότι όσο πάμε προς τις εκλογές οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι για να έχουμε πολιτική αλλαγή χρειάζεται ένα κόμμα να έχει πρόγραμμα και να μπορεί να νικήσει τη Ν.Δ. Τη Ν.Δ. δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν κόμματα διαμαρτυρίας», ανέφερε «φωτογραφίζοντας» την Πλεύση Ελευθερίας. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν τη σημερινή εικόνα μια φωτογραφία της στιγμής, την οποία θα επιχειρήσουν να αλλάξουν μέσα στην άνοιξη. Η αρχή θα γίνει την Κυριακή με τη συνεδρίαση στο ΣΕΦ, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπεύθυνοι των τομέων – γραμματείς του κόμματος επικεντρώνοντας στην κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Κεντροαριστερά: «Αγκάθι» για όλους τα γκάλοπ-1

Αναζητεί λύση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα πως το κόμμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο «έχει περάσει από σαράντα κύματα» με τρεις διασπάσεις αρχίζει σιγά σιγά να ξεθωριάζει. Κολλημένος στο 6%-7% χρειάζεται μια γερή ώθηση που δεν θα την πάρει από την κοινοβουλευτική συμπόρευση με τη Νέα Αριστερά. Η ηγεσία πόνταρε πολλά στην επανένωση, έστω και υπό όρους, με τους πρώην συντρόφους, αλλά αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει αποκλειστεί. Αρκετά στελέχη εκτιμούν πως τα νούμερα δεν «ανθούν» εξαιτίας των συνεχών αρνήσεων που δέχεται ο Σωκράτης Φάμελλος στα καλέσματα για συνεργασίες. Εκτιμούν επίσης πως οι συμπορεύσεις είναι μονόδρομος και ο «μουντζούρης» θα πέσει σε όσους έχουν αρνηθεί. Ο πρόεδρος εστιάζει στο επικείμενο συνέδριο και στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.


Στην Πλεύση Ελευθερίας «τρίβουν τα χέρια τους» βλέποντας την αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν, λόγω του κυβερνητικού παρελθόντος τους, πως μπορούν να ξαναβρεθούν σε τροχιά εξουσίας. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της αναφέρει πως η δυναμική με την οποία διεκδικεί το κόμμα της μια σειρά από ζητήματα στη Βουλή τού έχουν δώσει μεγάλη ώθηση. Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται σε διαρκή κίνηση με τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος. Ψαρεύοντας σε αντισυστημικά «νερά» τα ποσοστά της έχουν πενταπλασιαστεί από τις ευρωεκλογές και μετά (3,4%). Το κόμμα οργανώνεται, ωστόσο η έλλειψη έμπειρων στελεχών δίπλα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αποτελεί ένα βασικό έλλειμμα.


Η Νέα Αριστερά, με ποσοστά που μετά βίας φθάνουν στο 2%, εξακολουθεί να είναι χωρισμένη στα δύο. Τα στελέχη που ήταν υπέρ της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν «καμπανάκι» για περαιτέρω συρρίκνωση. Η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου υποστηρίζει πως η εικόνα μπορεί να αλλάξει αν το κόμμα σταματήσει να εμφανίζεται ως το συμπλήρωμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης και αρχίσει να ετεροκαθορίζεται. Το ΜέΡΑ25 συνεχίζει να «φλερτάρει» με το 3%, ενώ αδύναμο δημοσκοπικά εμφανίζεται το Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη.


Χωρίς να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία», στο ΚΚΕ υποστηρίζουν πως είναι η μόνη δύναμη που καταφέρνει να κερδίζει τη Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία και στους χώρους εργασίας. Δεν πιστεύουν πως ποσοστά που κινούνται στη ζώνη του 8% τους αντιπροσωπεύουν και δίνουν το επόμενο απεργιακό ραντεβού με τον κόσμο την Πρωτομαγιά.

Πηγή

Περιεχόμενα [hide]

Διαβάστε Περισσότερα

Tελευταία Nέα